Pro architekty: pohled za zdi klášterní zahrady v Plzni

11. 5. 2016

Klášterní zahrada na Jiráskově náměstí v Plzni je unikátním prostorem, který se dosud veřejnosti otevíral jen vzácně. Náhledněte spolu s námi za její zdi!

Díky projektu, jehož cílem je celková proměna Jiráskova náměstí, bude klášterní zahrada veřejnosti zpřístupněna na denní bázi. Úkolem pro architekty, kteří se zapojují do aktuálně vypsané architektonické soutěže, proto je i vyřešení podoby a fungování tohoto jedinečného prostoru.

Vzhledem k tomu, že klášterní zahrada dnes ještě není běžně přístupná, její prostor jsme detailně zdokumentovali – viz připojená FOTOGALERIE (pod článkem). Fotografie byly pořízeny letos v dubnu, resp. vloni v červnu, zachycují tak zcela aktuální stav zahrady. Celkový pohled na prostor se pak nabízí díky pohledu z výšky, který je součástí videa pořízeného sousední Masarykovou základní školou – viz připojené VIDEO (v čase od 1:07).

Architekti, kteří se nedostali na dubnovou prohlídku zájmového území, tak mají díky těmto záběrům možnost zahradu blíže poznat. Termín pro odevzdání soutěžních návrhů v prvním kole je již 6. 6.!

Více (nejen) o klášterní zahradě:
→  soutěžní podklady

Areál dominikánského kláštera s kostelem Panny Marie Růžencové byl vystavěn v 10. letech 20. století a je ústřední dominantou Jiráskova náměstí. Do klášterní zahrady má dnes přístup mimo mnichů a skautů i Masarykova škola, která její část využívá pro hodiny pěstitelství. Edukativní funkce zahrady by měla být řešena také v rámci soutěžních návrhů.

Nejbližší příležitost navštívit klášterní zahradu bude mít veřejnost přesně za měsíc při Víkendu otevřených zahrad  >>  více.

fotogalerie