Od žákovského projektu po obnovu celého náměstí

14. 4. 2016

Na samém začátku projektu, jehož cílem je kompletní proměna plzeňského Jiráskova náměstí, stála iniciativa žáků Masarykovy základní školy. Jejich zájem o zpřístupnění klášterní zahrady totiž oživil starší snahy Města Plzně a Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany o celkovou rekonstrukci náměstí, postupně se přidávaly i další organizace a původní impuls školáků tak odstartoval změnu mnohem větší.

Snaha o obnovu Jiráskova náměstí v Plzni je živá již několik desítek let. Město Plzeň a Městský obvod Plzeň 2 – Slovany byly nejblíže její realizaci v roce 2002, kdy ale přišly do Plzně ničivé povodně a vyčleněné finance musely být použity na náhradu jejich škod. V roce 2012 řadu starších architektonických projektů zadaných „shora“ a bez významnější spolupráce s veřejností obohatil nový žákovský projekt iniciovaný „zdola“.

Na náměstí sídlící Masarykova základní škola se totiž zapojila do programu Kreativní demokratická škola: Pěstuj prostor. Její žáci navrhli zpřístupnit unikátní prostor klášterní zahrady veřejnosti a začali o něm jednat s klášterem dominikánů. V červnu 2013 v zahradě uspořádali první úspěšný Víkend otevřených zahrad, hned následující ročník akce, kterou připravuje škola ve spolupráci s klášterem, přilákal přes 2,5 tisíce návštěvníků.

Na konci roku 2014 se městský obvod rozhodl snahu o revitalizaci Jiráskova náměstí obnovit, začít s prázdným papírem a od začátku přizvat širokou veřejnost. Především díky úzké spolupráci městského obvodu, Kláštera dominikánů Plzeň, Masarykovy základní školy a spolku Pěstuj prostor, který koordinuje práce s veřejností, se následně podařilo sesbírat náměty na využití náměstí a s přispěním sociologa tak vytvořit velice kvalitní projektový záměr.

→   PROJEKTOVÝ ZÁMĚR A VÝSTUPY Z VEŘEJNÉHO PLÁNOVÁNÍ

Dokument se stal základem žádosti radnice o nadační podporu z programu Parky, která v roce 2015 uspěla v naší grantové výzvě. >> více

Výstupy z projednávání s veřejností i všemi zapojenými organizacemi jsou také součástí soutěžních podmínek a zadání pro architekty

(s využitím textu z připojeného projektového záměru)